Mont Blanc Tırmanışı
* Tırmanışın başlangıç noktası Chamonix Kasabası ile ilgili ayrıntılı bilgiler
* Konaklama
* Mont Blanc tırmanışı için rehber bilgilerini
Linkteki, Chamonix Kasabası yazısı içinde bulabilirsiniz.
** Mont Blanc tırmanışının ilk adımı, Chamonix Kasabası’ndan 40 dakikalık bir tren yolculuğu ile St Gervais’e ulaşmak. Tren ücreti 4.5 Euro. Bu yolculuk otobüsle de yapılabilir.
** St Gervais’ten, 40 dakikada bir kalkan ‘Tramway Du Mont Blanc’ sizi bir saatlik fantastik bir tren yolculuğu ile Nid d’Aigle’ye (2364 metre) ulaştırıyor. Gidiş dönüş ücreti 23.50 Euro.
3 gün sonraki dönüş bileti mutlaka aşağıdan alınmalı.
** Nid d’Aigle (Kartal Yuvası) Mont Blanc tırmanışının başlangıç noktası. Ayrıca, Auigille de Bionassay Buzulu ziyaret etmek isteyen trekingçilerin de uğrak yeri.
** Nid d’Aigle’den 2 saatlik oldukça kolay ve zevkli bir yürüyüşle, en fazla 3 saatte 3167 metredeki Tete Rousse Kampı’na ulaşılıyor.
** Özellikle, Fransız dağcılar Tete Rousse kampını atlayıp, bir günde, 3817 metredeki Gouter kampına direkt çıkıyorlar. Ancak yüksekliğe çabuk uyum sağlayamayanlar için bu tavsiye edilmiyor.
** Mont Blanc ve Fransız Alpleri’ndeki en önemli kurallardan biri dağda çadır kurmanın yasak olması. Fransızlar bu kuralı dağların kirlenmesini önlemek amacıyla uygulamaya koymuş. Ancak bazı dağcılar, dağ evlerinde kalacak paraları olmadığından gece gizlice çadır kurup ve sabah erkenden toplanıp yollarına devam ediyorlar.
Tabii Fransa’da çadır kuranlara ceza veren bir mekanizma yok. İnsanlar konan kurallara zaten uyuyor.
** Tete Rousse Dağ Evi, oldukça geniş ve dağcıların her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir mekan. Dağ evinde sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve 20 kişilik koğuşlarda geceyi geçirme imkanı var.
** Yukarıda saydığım imkanlar günlük 52 Euro kadar.
** Tete Rousse’ta dinlendikten sonra sabah erken saatte 3817 metrelik Gouter dağ evine hareket ediliyor. Tete Rousse-Gouter etabı Kaçkar Dağları’nın son klasik rotasına çok benziyor. Kaçkar’dan daha kısa ama biraz daha zor. Normal şartlarda 3+ kaya tırmanabilen herkes rotayı rahatlıkla geçebilir.
** Rotanın kasksız geçilmesi düşünülemez bile. Kış şartlarında kazma ve kramponsuz tırmanmakta öyle.
** Rota’nın en riskli yerlerinden biri kaya tırmanışı rotasına girmeden önceki büyük kulvarın yan kesildiği bölge. Büyük kulvardan düşen taşlar, her yıl birkaç dağcının ölümüne yol açıyor.
** Ancak asıl problem bu rotanın buz tutmasıyla başlıyor. (Benim tırmanışımda olduğu gibi) Bu şartlarda rota tam bir mix tırmanış rotası haline geliyor. Bazı kaya parkurlarında emniyetsiz tırmanış yapmak çok riskli.
** Rota, tırmanış mevsimi olan Temmuz, Ağustos ve Eylül’ün ilk yarısında çok kalabalık oluyor. Benim tırmanış yaptığım saatlerde. havanın ve zeminin kötülüğünü bilen kimse Gouter Kayalıklarına tırmanmadı. Koca rotada bir ben ve bir de Slovak dağcı Ivan vardı.
** Normal şartlarda bu rota 3 saatte tamamlıyor. Ancak, buz tutan rotayı Ivan 3.5, ben 4 saatte tamamladım ve Gouter Dağ Evine vardım.
** Gouter, 3817 metrede kurulmuş dünyanın en ünlü dağ evi. Genelde çok kalabalık ve ancak 3 ay önceden rezervasyon yaptırılarak yer bulunabiliyor. Dağ evine vardığımda iyi havayı bekleyen 2 Alman çift, 3 Polonyalı ve 2 Fransız dağcı bulunuyordu.
** Buradaki ücretlerde Tete Rousse’la aynı. Sabah Kahvaltısı, akşam yemeği ve yatak ücreti 52 Euro. ‘Clup Alpin France’ üyelerine bu ücret yarı yarıya azalıyor.
** Gouter dağ evinin telefonu: 0033 450 54 40 93 – Oliver Curral
** Gouter kampında dinlendikten ve 40 kişilik ve herkesin horladığı koğuşlarda uyumaya çalıştıktan sonra geceyarısı 1.00’de uyanıyor ve kahvaltı yapıyoruz. Genelde saat 3.00 gibi Mont Blanc zirve tırmanışı başlıyor.
** Ne yazık ki, kötü hava, yağış ve tipi’nin saat sabah saat 8.00’a kadar devam etti. Hava açıldığında dışarıda şiddetli bir rüzgar vardı. Fransızlar bir gün beklemeyi tercih etti. Alman dağcı çift geri döndü. Ben, Slovak Ivan ve 3 Polonyalı dağcı geç de olsa zirveyi denemeye karar verdik.
** Rotada krampon takmak ve kazma kullanmak şart. Rüzgar çok fazla ve zemin sert kar.
** Önce 4200 metredeki Dome Du Gouter zirvesinin sırtına ulaşıyor. Sonra Vallot Barınağına (4362 metre) oradan da birkaç tepe aşarak 4807 metrelik Mont Blanc zirvesine ulaşılıyor.
** Rotada çıkılabilecek bir zirve de Dome du Gouter. Yüksekliği 4304 metre.
** Zirve tırmanışı performansa göre, 4 ila 6 saat arasında değişiyor.
** Ancak zirve tırmanışından sonra, o yorgunlukla, Gouter-Tete Rousse rotasını inmek bir hayli eziyetli olabiliyor.
MONT BLANC’IN TEHLİKELERİ
** Dağcıların genelde Gouter rotasını tercih ettikleri dağda, her sene yaşanan ölüm olayları çok ciddi boyutlarda.
** Bazı dönemler, Gouter rotası tırmanışları yasaklanma sınırına kadar geldi. Fransa’daki aşırı sıcaklar buzulların erimesine ve ani ısı değişiklikleri sonucu kayaların patlayıp tırmanış parkurlarına düşmesine ve birçok dağcı hayatını kaybetmesine yol açıyor.
Bu yüzden Nid d’Aigle’de rotanın tehlikelerini anlatan bir tabela bulunuyor.
** Bu yıl geçen senenin aksine Ağustos ayının tamamı neredeyse yağışlı geçti. Rotaların kar ve buzla kaplı olması kazma-krampon tırmanışını gerekli kılıyor. Dağa hazırlıksız gelen dağcıların tırmanış yapması ciddi bir tehlike.
** Mont Blanc dağındaki başka bir tehlikede buzul çatlakları. Üstleri açıkken çok net görülebilen çatlaklar kar yağışıyla birlikte üstleri kapanıp kayboluyor. Bu da dağcılar için büyük bir tuzak.
** Özellikle Aiguille du Midi rotasında çatlaklara düşüp ölen dağcıların sayısı fazla. Rotayı bilmeyen dağcıların bu durumlarda tırmanışa devam etmesi çok tehlikeli.
** Mont Blanc Dağ Kurtarma Birimi Telefonu: 0033 450 53 16 89
MONT BLANC TARİHİ
** Bilimsel düşüncenin gelişmeye başladığı 1700’lü yıllarda dağlara programlı ve teknik tırmanışlar yapılmaya başladı.
İlk olarak 1786 yılında Cenevreli doğa bilimci Saussure’nin yükseklerdeki atmosfer olaylarının inceleme gezisi, ilk araştırma tırmanışına dönüştü. Seçilen dağ Avrupa Alpleri’nin en yüksek dağı Mont Blanc oldu.
** Saussure daha önce hiçbir insanın tırmanamadığı 4807 metrelik yüksekliğe tırmanmaya cesaret edemez ve J. Balmat ve M. Paccard adlı iki dağcıya zirveye çıkma görevi verir. O zamanki şartlara göre son derece donanımlı olan ekip Chamonix Kasabası’ndan başlayan bu ilk tırmanışı büyük bir başarı ile sonuçlandırır. Alplerin en yüksek doruğu Mont Blanc fethedilmiş olur.
** Saussure bu ilk tırmanıştan 1 yıl sonra Mont Blanc’a kendi tırmanmaya cesaret edip zirveyi dener ve başarılı olur. Tırmanış kadar atmosfer basıncı araştırmaları başarı ile sonuçlandırır.
Bu tırmanışın verdiği cesaretle sadece birkaç zirvenin duvarları dışında, Alp dağlarındaki tüm zirveler 1850 yılına kadar tırmanıldı.
** Mont Blanc Türk dağcıları için çok uzak bir dağ değil. Bugüne kadar bir çok Türk dağcı Mont Blanc’a tırmanmayı başardı.
1906 yılında Profesör Türküstün dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk Türk olarak tarihe geçti.
(Mont Blanc haritası)