Doğubayazıt
Doğu Anadolu’nun en gelişmiş ilçelerinden biri olan Doğubayazıt, Ağrı Dağı, Nuh’un Gemisi Efsanesi ve İshakpaşa Sarayı gibi turistik unsurlarıyla Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olma yolunda.
Kum, deniz, güneş üçlüsünü tercih etmeyenlerin, alternatif tatilin en iyisini bulabilecekleri yerlerden biri Doğubeyazıt. Türkiye’nin en uç noktasındaki ilçe, tarih, doğa sporları ve efsaneleriyle ziyaretçilerine doyumsuz bir macera vaat ediyor.
Türkiye’nin İran sınırındaki Doğubayazıt Ağrı İli’ne bağlı. Ancak turizm potansiyeli ve ikliminin yumuşak olması nedeniyle Ağrı iline göre daha fazla rağbet görüyor.
İlçenin gelişmiş olmasının en büyük nedeni İran’la sınır ticaretinin yapılıyor olması. Gürbulak sınır kapısına en yakın yerleşim bölgesi olan Doğubeyazıt’ın, sınır ticaretinin gelişmesiyle nüfusu 113 bine ulaştı. İlçedeki, yabancı mal ticareti ve turizmin gelişmesi konut ve otel sayısında son yıllarda büyük bir artışı da beraberinde getirdi. İlçede halen 20 otel, yaklaşık 1500 kişilik yatak sayısıyla gelen müşterilerini ağırlıyor.
Doğubayazıt’ta konaklanacak oteller oldukça iyi şartlarda hizmet veriyor. Yoğunluğun fazla olduğu yaz aylarında bile otel bulma sorunu yok. Kış aylarında da otel sorunu yok. Otel fiyatları son derece uygun.
TÜRKİYE’NİN ÇATISI: AĞRI DAĞI
Doğubeyazıt’ın yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmesindeki en büyük neden Ağrı Dağı. 5137 metrelik yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğini taşıyan Ağrı, her yıl yüzlerce dağcıyı kendine çekiyor.
1990 yılında, yabancı turistlerin teröristler tarafından kaçırılması nedeniyle Ağrı Dağı tırmanışa kapatıldı. Böylece Doğubayazıt’ın en önemli gelen kaynaklarından biri olan doğa turizmi büyük yara aldı.
1999 yılında bölgedeki terör olaylarının kontrol altına alınmasıyla Ağrı Dağı yeniden tırmanışa açıldı.
1999’dan bu yana efsanevi dağa yerli ve yabancı yüzlerce dağcı tırmanış organizasyonları düzenliyor.
Ağrı Dağı’na tırmanmak isteyenlerin ilk yapması gereken şey Ağrı Valiliği’nden ve Doğubayazıt Jandarma Komutanlığından izin almak. Dağ, terör konusunda her ne kadar güvenli hele getirilse de çıkan gurupların her türlü bilgilerinin, çıkış-dönüş tarihlerinin bilinmesi gerekiyor. 5000 metreyi aşan yüksekliğiyle bir yüksek irtifa zirvesi sayılan Ağrı, teknik olarak riskli bir dağ kabul ediliyor. Bu yüzden tırmanışların habersiz yapılmaması gerekiyor. İzin yazılarının valiliğe tırmanıştan 15 gün önce yazılması zorunluluğu var.
ÖNEMLİ NOT
Ağrı Dağı Tırmanışı ile ilgili detaylı bilgilere;
http://www.cenkertekin.com/2012/07/30/agri-dagi-tirmanisi/
linkinden ulaşabilirsiniz.
NUH’UN GEMİSİ EFSANESİ
Büyük tufandan sonra Nuh Peygamber tarafından yapılan geminin Ağrı Dağı’na oturduğu kutsal kitaplarda sıkça sözü edilen bir efsane. Tevrat’ta Nuh’un Gemisi’nin tufandan sonra Ağrı Dağı’na oturduğu yazıyor.
Ağrı Dağı eteklerindeki Üzengili Köyü yakınlarındaki gemi iskeleti’nin bulunduğu bölge, araştırmacıların ve turistlerin ilgisini çekiyor.
Ağrı Dağı’nın güneyinde Telçeker ve Üzengili köyleri arasındaki bölgede bulunan gemi silueti her sene yüzlerce turistin akınına uğruyor. Gemi silueti, Türkiye-İran transit yoluna 3,5 km mesafede bulunuyor.
Nuh tufanı sonucunda karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülüyor. 13. yüzyılda Marco Polo da bu konuda araştırma yapmış ve seyahatnamesinde Nuh’un Gemisi’nden bahsetmiş.
1983 yılından itibaren kutsal geminin kalıntılarını burada arama çalışmaları hızlandı. Başta James Irwin olmak üzere Amerikalı araştırmacılar burayı çok yönlü inceledi. Türk bilim adamları da bu oluşumu bilimsel yönden araştırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 17 Eylül 1987’de gemi kütlesinin korunması yönünde karar alıp, burası doğal sit alanı ve açık hava müzesi olarak koruma altına aldı.
İSAKPAŞA SARAYI
1784 yılında Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan ve İshakpaşa tarafından bitirilen yapı Doğunun en görkemli Osmanlı Sarayı. Saray, Doğubayazıt’ın yedi kilometre güneydoğusunda, eski Doğubeyazıt kayalıkları üzerinde bulunuyor.
İshak Paşa Sarayı, saraydan öte bir külliye. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsü.
Doğubayazıt tarafından Ağrı’ya tırmanmak isteyenlerin öncelikli olarak ziyaret etmesi gereken bir yapı.
Sarayın, tam karşısından görülebilen Doğubayazıt Kalesi yörenin görülmesi gereken tarihi yapılarından biri.
NASIL GİDİLİR
Doğubayazıt’a hava yoluyla gitmek isteyenler için birçok alternatif var. En iyi alternatif, Ağrı uçuşu. Ağrı ve Doğubayazıt arası 95 kilometre.
Diğer alternatifler Van, Kars ve Erzurum. Ancak Erzurum’a inen bir yolcunun 295 kilometrelik bir yolu göze alması gerekiyor. Bütün bu illerden Doğubayazıt’a düzenli ve günde birkaç kez otobüs seferleri bulunuyor.
Uçaklarla arası kötü olanlar çok daha uzun bir yolculuğa katlanmak zorunda. Çünkü İstanbul-Doğubayazıt arası otobüsle 24 saat, ve otobüsler bu uzun yolculukta sadece iki kez mola veriyor.